Adidas karalystė

Jos sportinių batelių Nike liežuvis pranašiai šaiposi iš mano sintetinės odos basučių. Jos itališki akiniai nuo saulės kainavo viso mėnesio atlyginimą. Iš savo rankinės, pirktos Vía Uno, ji išsitraukia Marlboro cigarečių ir pasiūlo man, nors ir žino, kad nerūkau. Kartu einame iki Cerro namų. Čia gyvena septynios šeimos.

Įeinu į kambarį. Jos nepriekaištingi batai – kontrastas medinei kėdei be atlošo ir beformiam čiužiniui, apklotam papilkėjusia paklode, ir sienoms, neperdažytoms nuo tada, kai mirė senelis. Mane pavaišina kava iš puodelio be ąselės, bet matau auksinį žiedą ant jos smiliaus. „Yadira, – papriekaištauju jai – taip prabangiai rengiesi, bet neturi nė savos vonios!“. Ji nusišypso, ir pamatau mažą inkrustuotą rubiną jos kairiajame iltiniame dantyje.

Išeidama iš jos namų stabteliu. Tokia siaubinga puikavimosi ir skurdo kombinacija, „puošianti“ mūsų gyvenimus. Tarp apleistų pastatų fasadų Reina aveniu matau švytinčias Adidas, Kelme ir Wilson vitrinas, o mano nosis tuo pat metu užuodžia gatvėje sprogusių nutekamųjų vamzdžių, smarvę ir nesupainiojamą Christian Dior aromatą. Eilės prie prabangių moteriškų drabužių parduotuvių rodo, kiek daug pinigų pasiekia šalį iš užsienyje gyvenančių giminaičių, iš nelegalių veiklų ar ne pagal paskirtį panaudojamų valstybinių išteklių. Tai yra pinigų, kurie palaiko šią „karališko povo“ tuštybę. Niekas nenori likti be firminių drabužių, nesvarbu, ar jie autentiški, ar falsifikuoti.

Girdėjau, kad Adidas parduotuvė Pirmosios ir D gatvės sankryžoje Vedade* yra džiausią apyvartą – skaičiuojant už kvadratinį metrą – visoje Lotynų Amerikoje turintis filialas. Netgi planuojama šią parduotuvę perkelti į didesnes patalpas, kad padidėtų pelnas. Dauguma joje parduodamų prekių nuperka žmonės, neturintys net nuosavo kambario ar užsiimantys makabriškais žaidimais, kad turėtų, už ką pavalgyti kiekvieną dieną. Jie pasirinko dėvėti „vertingiausia“ iš to, ką turi.

Apsirengusi medvilniniais drabužiais iš Point Zero, plaukais, kvepiančiais L‘Oreal, pro madingus saulės akinius Yadira nemato savo virtuvėje išbyrėjusių plytelių, nemato ir iš čiužinio išlindusių spyruoklių. Tiems, kas ją pažįsta, ji yra nuostabi mergina, vilkinti firminius drabužius, o ne kaimynė iš skurdžių namų, kas rytą besinešanti kibirą vandens į mažą bendrą vonią, kad galėtų apsiprausti.

* Vedado – viešbučių ir prekybos rajonas Havanos centre

Parašykite komentarą